Menu

Galerie

O Štramberku


Štramberk je město na Moravě v okrese Nový Jičín poblíž Kopřivnice. Leží na svazích Zámeckého kopce, Kotouče a Bílé hory v Libotínských vrších v předhůří Beskyd.

Dominantou města je hrad Štramberk (Strallenberg) s gotickou věží Trúba o výšce 40 m a průměru 10 m, která slouží od r. 1903 jako rozhledna. Zdejší městská památková rezervace chrání nejen samotné jádro města, ale zejména historickou dřevěnou zástavbu na předměstí. Štramberk je městem od roku 1359.

Na hoře Kotouč se nachází městský park Národní sad (Národní přírodní památka Šipka) s galerie soch a památníků osobností české historie a s jeskyní Šipka, která se proslavila nálezem zlomku spodní čelisti neandertálského dítěte, tzv. \\\"Šipecká čelist“.

Historie

V době kdy město patřilo jezuitskému řádu jako nadační statek olomouckého konviktu, byla založena tradice poutí na \\\"Horu Olivetskou\\\" (Kotouč), zasvěcená utrpení Ježíše Krista. Pouť se koná (od r. 1660), v upomínku legendárního vítězství štramberských křesťanů nad mongolským vojskem 8. května 1241, v předvečer Nanebevstoupení Páně. Poutníkům se podávala místní cukrářská specialita – perníkové Štramberské uši.

Štramberk v datech

Slavní rodáci

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Orchideje ve Štramberku

Studánky

STUDÁNKY ŠTRAMBERSKA

Krásný dokument o vstavačích

Orchideje v Bílých Karpatech